Jídla, která se tváří jako zdravá, ale ve skutečnosti vám mohou uškodit

sindlauerovamarta

Možná se vám už několikrát v životě stalo, že jste si o něčem mysleli, že to je dobré, a ve výsledku jste zjistili, že vám to spíše škodí. Tak to chodí i ve světě určitých potravin, které jsou všeobecně považovány za něco super prospěšného pro zdraví, ale ve skutečnosti byste si při jejich konzumací měli dát na pár věcí pozor.

  1. Cereálie. Nejspíše to někteří z vás tušili, možná to jíte každý den a vůbec o potenciálním nebezpečí nevíte. Mluvíme tu o cereáliích, které se tváří jako extra zdravé, slibují super zažívání a přísun vitamínů. Obzvláště ty dětské cereálie ale obsahují mnoho škodlivin, například konzervanty, které prodlužují trvanlivost, umělá barviva, dochucovadla, přemíru karbohydrátů, sodíku a především nestoudné množství cukru. Pokud se cereálií nechcete úplně vzdát, tak až příště sáhnete do regálu, rozhodně prozkoumejte a porovnejte množství cukru a vlákniny.
  2. Mražené potraviny. Zdálo by se, že jsou hotová jídla nebo suroviny z mrazícího boxu v podstatě neškodné, ale rozhodně bychom to s nimi neměli přehánět. Spíše se doporučuje se jim vyhýbat. Výrobci totiž dělají vše možné, aby se potraviny co nejdéle uchovaly, a kromě konzervantů přidávají do výrobků i zvýšená množství sodíku – vše proto, abyste mohli balíček zeleninové směsi sníst i po několika letech. Žádné konzervanty a ani sodík ale neochrání potraviny před ztrátou nutriční hodnoty a přirozené chuti, a tak si raději doma zamrazujte vlastní potraviny, nicméně s jejich konzumováním neotálejte.
  3. Instantní kaše. Tváří se to jako nejzdravější snídaně či svačinka. Sáčky se směsicí různých kaší a ořechů, mraženého ovoce a podobných věcí ale skrývají malá nebezpečí. Tyto kaše je třeba pečlivě vybírat a studovat jejich složení, mějte vždy na paměti, že i ty, co vypadají neškodně, v sobě mohou obsahovat škodlivé látky. Na prvním místě dejte pozor – jak jinak než – na množství cukru. A na barviva. Například látku 4-Mel, což je karamelové barvivo, které je karcinogenní. Další složkou, která je na těchto kaších k vidění, je olej ze sójových bobů, který také není zrovna nejzdravější.
  4. Rýžové chlebíčky. Lehké křupavé chlebíčky z rýže jsou tradiční dietní pochoutkou. Ale pozor! Je to všechno jinak, než si myslíte. Nejsou sice nejhorší, ale ládovat byste se jimi také neměli. Mohou obsahovat mnoho sodíku a neposkytnou dostatečný přísun vlákniny. U některých chlebíčků bylo zjištěno, že 80% z nich tvoří sacharidy, za které vám rozhodně nepoděkují vaše střeva, neboť v nich způsobují pěkný rozruch…
  5. Oříškové a ovocné směsi. A je tu zase další pochoutka, kterou s oblibou chroupají nadšenci do zdravé stravy, ale i ona může obsahovat potenciální škodliviny, za které vám vaše tělo může pěkně naplácat na zadek. Kvůli ozvláštnění produktu se oříšky často hojně solí nebo naopak cukrují. To samé platí pro sušené ovoce. Raději si dejte tyto potraviny v přírodní formě a ovoce raději jezte čerstvé.
  6. Jogurty bez tuku. Snažení o méně tuku ve výživě je rozhodně chvályhodné, nenechte se ale od výrobců nachytat. Tuk totiž do jisté míry obírá potravinu o chuť, a tak se to výrobci snaží vynahradit přidanými cukry nebo sladidly, což už rozhodně nemůžeme považovat za zdravý jogurt. Lepší je sáhnout po bílém jogurtu a přidat si do něj ovoce, ořechy, med a ostatní oblíbené ingredience sami.
  7. Ovocné šťávy. Z našeho seznamu je to to nejméně škodlivé, ale přesto vám musíme odhalit nepříjemnou pravdu: i když je džus stoprocentní, i když je nejkvalitnější, i když je čerstvě vymáčknutý před vašima očima, nebo když si ho dokonce uděláte sami – pijete mnohem méně vitamínů, než si myslíte. Vědci totiž zjistili, že mixováním a odšťavňováním se z ovoce a zeleniny vytrácí vláknina, která napomáhá ke správné absorpci vitamínů. Tělo je tedy získává, ale nemůže je náležitě zpracovat, a dokáže si poradit jen s cukrem, který se do těla dostává, bohužel, vždycky velmi rychle. Co tedy s tím? Možná vám to nebude po chuti, ale odborníci doporučují takovéto šťávy vůbec nepít a sníst ovoce a zeleninu raději v přirozené formě.