Kde všude si zahrál Stan Lee, otec Spider-Mana, Iron Mana nebo X-Menů?

David Šohaj

Jméno Stan Lee budou znát nejspíš jen zapřisáhlí fanoušci amerických komiksů. Minimálně jednu (nebo možná skoro všechny?) z jeho postav ale budete znát naprosto určitě. Stanley Martin Lieber, jak zní jeho civilní jméno, je totiž duchovním otcem hrdinů jako Spider-Man, Hulk, Thor nebo Fantastic Four. Stanovi bude už skoro 96 let, stále se ale udržuje ve výtečné formě a krom psaní komiksů a dohlížení na jejich filmová a televizní zpracování má takovou jednu zvláštní libůstku. V adaptacích svých příběhů si často sám rád zahraje. Alespoň malou roli. Kde všude jsme Stana mohli vidět?

Stan si od roku 1989 až do současnosti zahrál takřka ve všech filmech s tématikou postav od vydavatelství Marvel Comics. Začalo to právě na konci 80. let, kdy se do kin dostala dnes již klasická adaptace The Incredible Hulk. A stal se z toho pěkný zvyk.

  • X-Men (2000). Tady jste Stana nejspíš nepostřehli. V jedné scéně tam vidíme prodejce hot dogů někde na pláži. A který ze zákazníků je právě na řadě? No jasně – Stan.
  • Spider-Man (2002). V prvním novodobém celovečerním filmu o Spideym si Stan zahrál ve scéně, kde lidé prchají před ničivými explozemi, za kterými stojí záporák Green Goblin. Jeho vylekaný obličej je k nezaplacení.
  • Daredevil (2003). Stan Lee se zrovna prochází po ulici a je úplně zaneprázdněný svými novinami. A v tu chvíli se střetne s mladým Mattem, ze kterého se řadu let později vyklube právě slepý superhrdina.
  • Hulk (2003). Zahrál si také v novodobém zpracování zrodu neuvěřitelného Hulka. Tentokrát postaršího správce pořádku.
  • Spider-Man 2 (2004). Spidey je Stanovým bezesporu nejznámějším výtvorem ze všech. V pokračování filmu si tentokrát střihnul roli nevinného přihlížejícího, kterého málem smetl útok ďábelského Dr. Octopuse.
  • Fantastická čtyřka (2005). Tady si Stan zahrál okouzlujícího pošťáka, který přinesl naléhavé psaní Dr. Richardsovi alias Mr. Fantasticovi.
  • Spider-Man 3 (2007). Radu, kterou dal mladému Peterovi Parkerovi na newyorském Times Square, jste určitě nepřeslechli.
  • Fantastická čtyřka: Silver Surfer (2007). Když mají Reed Richards a Sue Storm svatbu, můžete Stana vidět v lehkém zápasu s vyhazovačem. Snažil se na událost dostat a bouchač ho upozorňuje na to, že není žádná šance, aby jeho jméno bylo na seznamu hostů.
  • Iron Man (2008). Tady si Stan střihnul opravdu parádní roli – samotného Hugha Hefnera, zakladatele magazínu Playboy. Tony Stark alias Iron Man ho zdraví na červeném koberci.
  • The Big Bang Theory (2009). Ano, Stan Lee si zahrál také v tomto kultovním sitcomu. Sheldon jako správný nerd je i obrovským fanouškem komiksů. Stan je jeho velkým idolem, ale Sheldonův dojem je naprosto zničen, protože se mu nepovede ukořistit tvůrcův autogram.
  • The Amazing Spider-Man (2012). V novém zpracování příběhu pavoučího muže si Stan zahrál tak trochu groteskní roli. Můžete ho vidět zaujatého do hudby, zatímco kolem něj se děje hotová mela. Stan má zkrátka a dobře rád svůj klid – nic ho nerozhodí. A opět uniknul jisté zkáze.