Sdílíte veřejně své běžecké trasy? Dejte pozor na zloděje!

Redakce

Deset kilometrů běhu v lese nebo dvouhodinová jízda na kole je dnes běžným tréninkem rekreačního sportovce. Kondiční běh i cyklistika totiž v posledních letech nabývají na popularitě a lidé zvládají postupem času stále větší kilometrovou zátěž. A jak už je dneska zvykem, sportovci se každým svým úspěchem rádi chlubí svým známým na sociálních sítích. Tím se ale mohou dostat do vážného nebezpečí. Jak to?

Sportovní aplikace jako Runkeeper nebo Endomondo mladí sportovci denně využívají. Přitom si však neuvědomují, že na sebe často prozrazují více, než sami chtějí.

Součástí sdíleného příspěvku na Facebooku nebo Twitteru je často sportovcovo jméno i příjmení, doba tréninku a někdy dokonce i jeho adresa. Běžci nebo cyklisté totiž aplikaci často zapínají už před domem.

„Sdílet veškeré informace je pro uživatele aplikací nebezpečné. Neuvědomují si, že své údaje dávají na veřejně přístupné stránky. Získat je potom může úplně snadno i cizí člověk, který by je mohl zneužít,“ varuje Miroslav Wolf, analytik společnosti Gordic, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

Na první pohled nevinné koníčky se tak mohou stát pro sportovce osudnými. Zloděj si například vyhlédne člověka, kterého denně přes aplikaci sleduje.

Zjistí, v jakou hodinu chodí obvykle běhat, jak dlouho jeho trénink trvá a jaké jsou jeho oblíbené trasy. Poté už pro něho není problém počkat na vhodnou dobu a vloupat se běžci do bytu.

Vykradený dům může být ještě tou lepší variantou. Sportovní aplikace jsou totiž také „skvělým“ nástrojem pro násilníky, kteří mohou s přehledem sledovat svou oběť například po celou dobu projížďky na kole.

Počkají si na správný okamžik a využijí její únavy. Běžný trénink pak může skončit hrůzostrašným zážitkem.

V dnešní době musí být lidé neustále ve střehu a za žádným okolností neprozrazovat ze svého soukromí více, než je nezbytně nutné. Alespoň ne na internetu.

„Sociální sítě i internet obecně jsou výborným nástrojem pro získávání informací. Zároveň zde však také na uživatele čeká řada nebezpečí, která by neměli podceňovat. Je proto důležité chránit si své osobní údaje a vždy pečlivě zvážit, kam nebo komu je sdělujeme,“ radí Wolf.

Zbožňujete běhání? Sledujte nadšence na Instagramu, kteří o něm vědí vše

5 cvičení, která jsou efektivnější než běh