Fake Tapes pokřtili premiérový videoklip. Podali nadšený výkon

Jiri-Vanek

Pražská indie kytarovka Fake Tapes pokřtila v Lucerna Music baru svůj první videoklip k písni Heroine. Koncert jasně ukázal, že nálepka české kopírky Placebo se bude kapele jen těžko sloupávat. Nadšený výkon ale zároveň potvrdil, proč je možné Fake Tapes považovat za naděje české scény – i čeho se musí skupina zbavit, pokud chce překročit svůj stín.

Úterní koncert otevřel Eric Stevenson z pražských The Slots, který jen s akustickou kytarou zahrál několik písní z repertoáru své mateřské kapely. Pak přišla na pódium kapela Lety mimo a během tři čtvrtě hodiny předvedla průřez dosavadní tvorbou včetně hitů jako Kosmodisco nebo Spadla z oblakov. Došlo pochopitelně i na písně z nedávno vydaného alba Pouhá chemie.

Fake Tapes pokřtili videoklip Heroine
Už od vygradovaného intra ale bylo jasné, že králi večera se stanou Fake Tapes. Chvíli po začátku (během zbytečně dlouhého ceremoniálu) pokřtili svůj jednoduchý, ale nápaditý klip k písničce Heroine. Na koncert se perfektně připravili, v nasazení a energii by porazili spoustu prvoligových českých kapel. Hned od začátku ale byly vidět i limity: pokud při jejich hudbě zavřete oči, snadno se můžete cítit jako na křtu nějakého dávného dema Placebo.

Seznamte se s kapelou Fake Tapes

Fake Tapes poprvé vystoupili jako kvintet s novým klávesistou – ten sice zvuk skupiny oživil, ale jeho jednoduché party rozhodně kapelu neposunuly o moc blíž k nějaké zběsilé originalitě; The Killers si nešlo nevybavit. Ale výborný zvuk v Lucerna Music baru dal vyniknout nadšenému výkonu kapely.

Kdo by nechtěl mít generační kapelu?
Jasných a čitelných hitů mají Fake Tapes až až – kromě zmiňované Heroine třeba Just Like Superheroes nebo Bugger Off (Good Bye). Svojí první deskou Just Like Superheroes se pro určitý okruh lidí definitivně stali generační kapelou a bude rozhodně zajímavé sledovat jejich další vývoj. Při pohledu na nadšené fanynky pod pódiem člověka napadá jediné: každý z nás někdy chtěl mít kapelu jako Adam Vopička, lídr Fake Tapes.

Poslechněte si píseň Just Like Superheroes

Fake Tapes – křest klipu Heroine
8. září 2009, Lucerna Music bar, Praha