Voxel jako český Jason Mraz? Možná příště

KatarínaStraková

Písničkář Voxel, který na sebe upozornil singlem V síti s textem Xindla X, vydává první desku All Boom. Škoda, že se rozhodl zařadit na ní i skladby, jež pro něj už nejsou aktuální; ty z alba totiž udělaly ten nejzbytečnější debut na světě.

Václav Lebeda alias Voxel vypadá nejlépe v písničkářském obleku. Na debutovém albu All Boom to ale vypadá, že ho z čistírny vytáhl až ke konci nahrávání a na desce se tak prezentuje hlavně materiálem, který pro něj už dávno není aktuální; většina písniček pochází ze zpěvákových začátků, kdy se prezentoval úplně jiným stylem.

Deska All Boom ale Voxelovi na druhou stranu připravila vynikající startovní pozici. Pokud zůstane aktuální snahy stát se českým Jasonem Mrazem a nepodcení přípravu (a zdá se, že to jde dobrým směrem, v rozhovoru mluví o komorním, akustickém natáčení), druhá deska by mohla být milým překvapením a Voxel se svým přitažlivým hlasem by na ní mohl znít jako typ lehkého a nenáročného písničkáře, jenž na české mainstreamové scéně chybí.

Poslechněte si Voxela v Youradiu
ROZHOVOR s Voxelem: Hraní po diskotékách bylo mrtvé. To se teď změní

Tohle všechno je ale prozatím říše snů, protože z desky All Boom jsou poslouchatelné snad jen dvě písničky; SuperHero (byť verš Rázně zakročím a řádně je poučím, jak správně kondom nasadit funguje v zasněné melodii spíš jako pěst na oko) a Trip, velmi milá skladba, která ukazuje, co snad ve Voxelovi vězí.

Takhle by se nám Voxel líbil víc

Daleko víc tak aktuální Voxel zaujme tématy: V síti s chytrým a typický textem plným hříček od Xindla X vypráví o virtuálním životě, vtipná je i písnička Hitmaker, jejíž refrén musí to bejt in, hafo cool, jak sviň stylový a oslovovat davy miliónový, vyhrávat místa všech světových charts, dokud můj hit nezačne Voxel - All Boom!lidi srát vyzní v albové akustické verzi daleko lépe než původní elektronická úprava.

Lebedovi nelze upřít pracovitost, velký talent a muzikálnost, což předvádí hlavně na živých vystoupeních, kromě toho lidí s image optimistického guru není nikdy dost. Voxel může prezentovat určitý životní styl, může fanoušky motivovat. To ale v ideálním případě až s druhou deskou. Na té první je příliš balastu.  

Voxel – All Boom!
Vydavatelství:
LL Recordings
Celkový čas: 32:50
Seznam skladeb: V síti, Hitmaker, Party time, Superstar, Flám, SuperHero, Hangover, Trip, Miguel, Poslední, 5. Song, V Naší ulici