11 faktů, které byste měli vědět o zrzkách: Vytváří si vlastní vitamín a v minulosti byly nejlepší otrokyně

Redakce

Zrzky jsou v mnoha věcech jiné než ostatní ženy. Rudovlasých krásek je na světě málo, a proto jsou vzácné. Zjistěte o nich pár zajímavých faktů.

  1. Zrzavé slečny patřily ve starém Římě mezi nejcennější otrokyně. Otrokáři je prodávali za dvojnásobné ceny, než za jaké nabízeli ostatní ženy. Zrzky se dovážely až ze severních zemí, aby se z jejich přítomnosti mohli těšit bohatí páni.
  2. Zrzkám se špatně přebarvují vlasy na jinou barvu. Pokud přijde zrzavá žena ke kadeřnici s tím, že chce tmavší odstín své původní barvy, holička téměř omdlévá. Tmavší odstín je téměř nemožné na ryšavé vlasy chytit. Jejich silný vlasový pigment se tam drží jako klíště.
  3. Zrzkám roste mnohem míň vlasů než brunetám a blondýnám. Navíc jejich vlasy jsou i náchylnější na negativní vlivy a hodně se lámou. Na první pohled to nejde poznat, zvláště na mladých ženách, ale stáří si později vybere svoji daň.
  4. Rudovlásky jsou citlivější na bolest z teplot něž brunetky a blondýnky. Hůře snášejí velké mrazy a přehnaná letní vedra. Ideální teplota je pro ně na jaře, když je venku kolem dvaceti stupňů a počasí se příliš rychle nemění.
  5. Zrzky si vytvářejí vlastní vitamín D, zatímco ostatní ho musí získat ze slunce. Jejich pokožka je totiž příliš světlá na to, aby byla schopná absorbovat daný vitamín ze sluníčka.
  6. Doktoři zrzavým ženám musejí dávat o dvacet procent silnější anestetika než ostatním lidem. Údajně za to může jejich zmutovaný gen MC1R.
  7. Nejvíce zrzek žije na severu Evropy, v Irsku a Skotsku. Na těchto místech je soustředěno asi dvacet procent ze zrzavé populace lidí. U nás jsou pravé zrzky poměrně vzácné, ale hlavně v Irsku jich potkáte hodně.
  8. Rudovlasým děvčatům nešediví vlasy. Je to dané jejich silným pigmentem. Nejprve kštice zrzek zesvětlá většinou až na blond odstín a teprve poté zbělá.
  9. Jak jistě víte, kolem patnáctého století církev obviňovala některé ženy z čarodějnictví. Ty byly následně mučeny a upalovány. Většina takových dívek byly zrzky. Zrzavé vlasy se tehdy považovaly za symbol ďábla. Dnes jsou ale symbolem krásy a síly.
  10. Geny zřejmě můžou i za to, že převážná většina zrzek dokáže psát jen levou rukou. Až uvidíte nějakou kočku se zrzavou kšticí, sledujte, jakou rukou píše.
  11. Nejvzácnější kombinace na světě jsou zrzavé vlasy s modrýma očima. Pokud se nějaká žena narodila s touto famózní kombinací, může si gratulovat, protože je téměř jedinečná. Jen opravdu málo lidí přišlo na svět s takovým darem.

Máte dlouhé vlasy? Pak se poznáte na těchto ilustracích

Videonávod: Natočte si vlasy na toaleťák a buďte za hvězdu plesu