5 klipů, které byly natočeny na jeden záběr. OK Go i Lorde

Redakce

Natáčet videa bez jediného střihu není vůbec lehké a možná proto se k tomuto kroku režiséři uchylují jen velice výjimečně, ačkoli výsledky obvykle stojí za to a jedná se často o velmi efektní podívanou, na kterou se díváte se zatajeným dechem. Pojďme se podívat na některé z nich.

Spice Girls – Wannabe. Režisér Johan Camitz měl od začátku jasnou vizi: aby nová dívčí skupina prorazila, musí mít nejen dobrý hit, ale i videoklip. A nemusí být rovnou nějaký skandální. Od toho tu byla Madonna. Camitz na to šel jinak a rozhodl se pro riskantní, ale ve výsledku dobrý krok: natočit snímek bez jediného střihu. Což sice vyžadovalo nějaké to secvičení (stačila na to jedna noc), ale protože je děj klipu dost jednoduchý (vlastně se tam neděje nic), šlo všechno hladce. Klip sice měl nějaké problémy (třeba kvůli viditelným bradavkám Mel B a Mel C), americké hudební stanice dokonce vyžadovaly méně erotickou verzi snímku, ale nakonec vše zůstalo u původní verze a to je jedině dobře.

Metric – Gimme Sympathy. Je to velká škoda, že Metric nejsou v Česku zase tolik známí. V rodné Kanadě totiž platí za největší hvězdy odlehčenější formy rocku. Song „Gimme Sympathy“ pochází z jejich, dá se říct, průlomového alba „Fantasies“ (jehož poslech vroucně doporučujeme, neboť je to vyloženě snůška hitů) a protože kapela potřebovala jaksepatří zaujmout, rozhodla se natočit takovýto originální videoklip, který nebyl ani jedinkrát prostřihán. Že by se v něm ale dělo něco zvláštního, to také ne; členové skupiny si jen přehazují nástroje a zpěvačka Emily se natřásá jako pávice. Na děj v bezstřihových klipech je tu mistr někdo jiný. Čtěte dál.

Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together. Taylor Swift snad nemá jediné video, které by bylo vyloženě odbyté a to je také jeden z jejích triků, jak si podmanit hudební svět. Video k tomuto singlu je považováno za vůbec jedno z nejlepších v současném popu. Není divu. Zachycuje v podstatě celou lovestory Swift a jejího milého, přičemž střídá outfity jako ponožky a to, že se jedná o ucelený záběr, prozrazuje snad jedině to, že má zpěvačka pořád stejný účes a potřebuje samozřejmě nějaký čas na to, aby se převlékla, takže tyto časové intervaly zaplňují různé tanečky. Mimochodem ten vousatý medvěd, co tam dělá obličeje a všelijak poskakuje, není děvče (i když to tak fakt vypadá), ale Taylořin bývalý kytarista Grant Mickelson.

Lorde – Tennis Court. Novozélanďanka Lorde je už ve svém útlém věku považována za vrchol teenagerovské divnosti v oblasti muziky a proto bylo možná jen otázkou času, kdy natočí video podobného rázu, jako je „Tennis Court“. Jestliže se toho ve výše zmíněných „Wannabe“ či „Gimme Sympathy“ děje pomálu, pak v tomto videoklipu se neděje zhola nic. Zpěvačka jen zírá do kamery, a otvírá pusu, kdykoli v písni zazní slovíčko „yeah“. To ovšem neznamená, že by to byla nuda. Ono vydržet se dívat na tenhle klip není zase tak jednoduché, možná to bude i zpěvaččiným upřeným výrazem.

OK Go – The Writing’s On The Wall. Když jsme zmiňovali mistry jednoho záběru, měli jsme tím na mysli pochopitelně OK Go. Jejich videa totiž nejenže neobsahují většinou žádný střih, ale jsou i nesmírně zajímavou podívanou, u které si vůbec netroufáte zmáčknout tlačítko „stop“ či některé záběry přeskočit. V klipech těchhle Američanů je vidět všechna ta obrovská práce, která za natáčením stojí (ostatně můžete se o tom sami přesvědčit v zákulisních videích). V „The Writing’s On The Wall“ vidíte přes dvě desítky různorodých optických klipů a možná si některé z nich pustíte víckrát, než pochopíte, jak fungují. Moc zajímavá podívaná, u které se na začátku nadechnete a na konci vydechnete.

5 nejlepších klipů se zvířátky aneb krátká lekce zoologie. Znáte je všechny?

5 hudebních vzpomínek na nezapomenutelnou Christinu Grimmie, která nedávno zemřela

Témata: