5 nejsmutnějších klipů aneb z toho se rozbrečíte

Redakce

Smutné písně mívají smutné klipy. U některých se vám jen udělá na duši smutno a u jiných zase brečíte jak přišlápnutá čivava. A občas je také zajímavé sledovat, jak se děj klipu liší od textu písně. Každopádně pro dnešek se připravte na dávku ubrečenosti nebo aspoň zaslzených očí.

Hozier – Take Me To Church. Černobílé video zachycující smutnou realitu dnešních dní se v době svého vydání stalo virálním. Může se s ním více či méně identifikovat spoustu lidí, kteří vědí jaké to je být homosexuálem a být nepochopený, pronásledovaný a kamenovaný. K ponuré náladě celého songu se snímek hodí velmi dobře, a ačkoli to není žádná zábavná podívaná, zůstanete k němu přilepení pravděpodobně od začátku do konce. Jen škoda, že se Hozierovi nepodařilo na úspěch klipu i písně navázat svou další tvorbou.

Coldplay – The Scientist. Unikátní kinematografický kousek. To je to první, co lze o klipu The Scientist prohlásit a asi se najde jen málokdo, kdo by tomuto tvrzení nějak horlivě odporoval. Ostatně to, jak složité bylo takovéto video natočit, vypovídá třeba fakt, že se frontman Chris Martin musel celý text učit vyslovovat (tedy lépe řečeno jen otvírat ústa) pozpátku a trvalo mu to měsíc. A co ze začátku vypadá jako normální, nijak neemocionální video, se nakonec obrátí ve smutnou story o tom, jak se zpěvák stane účastníkem dopravní nehody.

Katy Perry – The One That Got Away. Katy Perry se v našich žebříčcích umísťuje už tak nějak pravidelně. Ono se není moc čemu divit. Je to holt jedna z těch zpěvaček, která své klipy piluje takřka k dokonalosti a snaží se vyvážit jak příběhovou, tak vizuální stránku. Výborným, i když velice smutným příkladem je i doprovodné video k singlu The One That Got Away. Můžeme v něm vidět Katy s dlouhovlasým krasavcem, jak si užívají života, jak se spolu smějí a jak se milují a nakonec jsme svědky toho, jak se to celé pokazí, když krasavec umírá při autonehodě. Zároveň sledujeme zestárlou Katy, která na svou lásku nikdy nezapomněla.

Green Day – Wake Me Up When September Ends. Klip toho sice nemá s dějem videa moc společného, ale jak uvedl frontman Billie Joe Armstrong – téma války a téma ztráty někoho blízkého má jedno společné: bolest. V emotivním videu se navíc zdůrazňuje i téma toho, co všechno je člověk ochoten kvůli lásce udělat. Ve snímku tedy vidíme mladý pár, který si spokojeně žije až do té doby, než se kluk rozhodne vstoupit do armády (a argumentuje to tím, že chce chránit svou dívku) a nakonec skončí v Iráku. Ještě že má příběh otevřený konec a nevíme, jak skončí. Ale i tak patří Wake Me Up When September Ends mezi nejsmutnější videa současnosti.

Britney Spears – Everytime. Všichni to vědí, ale stejně se o tom moc nemluví: Everytime je reakcí na kousek Justina Timberlakea s názvem Cry Me A River. Jeden z těchhle nejznámějších songů Britney je také jeden z jejích nejosobnějších a nejcitlivějších a vysloužil si i velmi emotivní video, které zobrazuje boj zpěvačky s údělem celebrity. Ze zoufalství se nakonec utopí ve vaně a symbolicky znovu obživne ve formě novorozeného dítěte. Celé to mění ale konec, kdy vidíme zpěvačku, kterak se z vody vynořuje a vzniká tak iluze, že to bylo celé pouze jen sen. To ovšem požitek z celého snímku nijak nezmenšuje.

5 nejlepších klipů, které byly inspirovány filmy

5 nejlepších falzetů aneb když chlapi zpívají zatraceně vysoko