David Deyl křtil Hlavolam, který jsme zatím nerozluštili

Marek-Bartos

Jestli jste včera večer se svou milou či milým bezcílně bloudili pražskými ulicemi a nevěděli, kde nejlépe oslavit svátek sv. Valentýna, je škoda, že jste nedorazili na speciální valentýnské představení do Hard Rock Café. Právě tady totiž křtil svou debutovou desku Hlavolam zpěvák David Deyl, mistr zamilovaných balad. Považte, existuje snad dokonalejší program pro trávení svátku lásky?

Skutečnost, že křest Hlavolamu, desky staré zhruba půlrok, vyšel zrovna na den sv. Valentýna a šestou hodinu večer, nebyla žádná náhoda. V jednom rozhovoru to ostatně přiznal i sám David Deyl. Jeho záměru se ale pollnemůžeme divit, vždyť i sám David jistě ví o svých fanynkách, kterým je něco mezi dvanácti a patnácti lety. Tedy alespoň pokud usuzujeme podle včerejší návštěvy v Hard Rock Café; hloučky dospívajících dívek se tu proplétaly mezi stoly, za kterými seděly více méně odrostlé páry. Návštěva nebyla špatná, do klubu by se ale vešlo ještě mnohem víc lidí.

Záhada zůstává
Byl to včera zvláštní koncert. Doprovodná kapela Davida Deyla spustila už chvíli po šesté hodině večerní a hrála i s přestávkami jen něco málo přes hodinku. I když… Uvážíme-li fakt, že Deylova deska Hlavolam má 45 minut, není se čemu divit. Do hodinky se vešlo všech dvanáct skladeb z desky a nechyběl samozřejmě ani úspěšný singl Teď hned!

Autor tohoto textu měl tu čest recenzovat na Kouli zmiňované skladby už loni v létě, a tehdy si na závěr článku položil otázku: Koho chce vlastně David svojí hudbou a "externími" texty oslovit? Uspokojivá odpověď nepřišla ani po včerejším koncertě.
Deyl, který střídal kytaru s piánem, spolu s kapelou totiž interpretoval všechny skladby tak, že zněly úplně stejně jako na desce – tedy bezchybně, ale stejně nenápaditě a nudně. Řada mladých fanoušků a fanynek se sice opravdu vrtěla do rytmu, bez asistence zpěvačky Heleny Zeťové a Xindla X, kteří desku křtili, by ale Davidovi příznivci jen těžko vytvořili lepší než ucházející atmosféru; trošku víc se totiž odvázali až u hitovky Anděl v podání hostujícícho Xindla X.
Následovala další nemastná půl hodinka a „zábavy“ byl konec.

Poslechněte si singl Teď hned!

Celý večer tak víc než koncert připomínal spíš promyšlenou promo akci. Ano, do Hard Rock Café dorazila řada těch, kteří mají Davida rádi. Stále však není úplně jasné, co fandy na jeho skladbách baví. Krásná slovíčka? Jednoduché melodie? Zpěvákovy hezké oči? Sexy účes? Kdo ví.   

David Deyl – Křest desky Hlavolam
14. únor 2010, Praha, Hard Rock Cafe