Charlie Straight konečně připlavali s první deskou. Často takovou neuslyšíte

Stefan-Titka

Třinečtí Charlie Straight nedávno pokřtili v Ostravě své debutové CD s názvem She´s A Good Swimmer. Kmotrem jim byla kapela Kryštof. Ptáte se, jak je možné, aby úplně neznámé kapele dělal na křtu předkapelu Richard Krajčo? Poslechněte si She´s A Good Swimmer a možná pochopíte.

Materiál na desku měli Charlie Straight už v létě 2007, přesto přichází tato mladá kapela s kůží na trh až teď. Chlapci nakonec vyřešili problémy s hledáním vydavatele vlastním labelem Straight Behaviour a v mezičase do vydání alba si alespoň začali budovat základní fanouškovskou podporu, kterou přiživovali koncerty. V Praze jste je mohli nedávno slyšet naživo třeba na klubové noci v rámci festivalu United Islands 2009. Na Kouli jste si o tom mohli také přečíst.

Ze všech písní cítíte něco, co v muzice hledáte
She´s A Good Swimmer je deska, která se v českém kontextu zas tak často neslyší. Sice sází na jednoduché rytmické melodie (stejně jako jejich oblíbení Coldplay), přesto kapelu nikdo nemůže obvinit z podbízivosti nebo neoriginality. Díky zpěvu Alberta Černého, který podobně jako „kmotr“ Richard Krajčo kromě textu sází i na procítěnost, každá ze třinácti skladeb tepe vlastním feelingem a nepůsobí uměle. A připočteme-li k tomu i zpěvákovu výbornou angličtinu, která nerve uši (jak je u českých kapel zvykem), už tady Charlie Straight získávají plusové body.

Poslechněte si Charlie Straight a jejich Bathroom Song

Z desky je patrná nejen velká vyhranost kapely, ale i radost z muziky. Taková, kterou nenakamuflujete. Ať už je to údernická skladba Nothing, během které máte chuť dát se do pochodu, In the Morning, do níž se chlapci nebojí přilepit na konec „ocásek“ v podobě klavírního sóla, nebo třeba oasisovsky znějící Bathroom Song, vyřvávající stadiónový refrén – ze všech je cítit to něco, co v muzice hledáte. Nejprocítěnější skladbou alba je ale nepochybně Your House, svým textem sice hraničící už skoro se standardním love songem, ale díky nasazení, s jakým ji Charlie Straight podávají, na tuhle drobnost rádi zapomenete.

Poslechněte si Charlie Straight a Your House

Zatímco po klubové noci to byla kapela, o které „ještě možná uslyšíme“, teď stačí odebrat slovo možná a dvakrát podtrhnout zbytek. Charlie Straight sice plavali s deskou dlouho, ale výsledek za těch pár temp navíc stál. A to i přesto, že se na desku nevešel jejich náborový song pro mladé rodiče Shall We Have A Baby. Příště.

Charlie Straight – She´s A Good Swimmer
Vydal:
Straight Behaviour, 2009
Stopáž: 46:16
Skladby: Try Some Stuff You Don´t Think You Should, Love Factory, You Can, In the Morning, Nothing, Bathroom Song, Rain, Platonic Johny, Your House, She´s a Good Swimmer, Running Up, Upside Down, Sometimes I Fall.

Témata: