Emeli Sandé: Soul, který hory přenáší

Hana-Slivova

Jednou z nejúspěšnějších desek posledních dní je v Anglii nahrávka Our Version of Events skotské soulové zpěvačky a bývalé studentky medicíny Emeli Sandé. Její silný, sebevědomý hlas si budete pamatovat ze singlu Professora Greena Read All About It, stejně dobré jsou ale i její vlastní písničky. Doporučujeme jako příjemnou zimní infuzi.

Tak trochu ve stínu marketingově vděčného debutu americké botoxové víly Lany Del Rey vyšla nahrávka skotské soulové zpěvačky Emeli Sandé. Lanu a Emeli spojuje věk; oběma je 25 let. Tím ale podobnost končí.

Debut Emeli Sandé Our Version of Events vyšel v naprosté tichosti. Žádné skandály kolem změny jména, bohatého tatínka, plastických operacích nebo

; Emeli se zdá být úplným opakem. Na univerzitě v Glasgow vystudovala čtyři ročníky medicíny („chci mít jistotu, kdybych nemohla zpívat“), její partner, s nímž se nedávno zasnoubila, je vědec a na svou desku si většinu materiálu složila sama.

Kromě svých písniček skládá například pro Cheryl Cole, Tinieho Tempaha nebo Professora Greena. Právě jeho veleúspěšný singl Read All About It s Emeliným jasným, přímočarým a neobvykle energickým vokálem (a také autorským vkladem) zpěvačku představil širší veřejnosti, která ji najednou začala srovnávat s Adele; jako kdyby nestačilo, že celým jménem se Sandé jmenuje právě Adele Emeli.  

Pryč ale s jakýmkoliv porovnáváním; vokál, kterým vládne Adele-Emeli, tady totiž už dlouho nebyl. Fantasticky zní hned v úvodním singlu Heaven, podbarveném triphopovými beaty ála Unfinished Sympathy od Massive Attack. „Tahle písnička vznikla po rozhovoru s mým producentem Naughty Boyem. Mluvili jsme o tom, jak strašně těžké je zůstat v dnešním světě plném nástrah dobrým člověkem. Říkal mi, že jediná cesta je mít čisté srdce. Byla to pro mě obrovská inspirace, tu písničku jsem měla hotovou za půl hodiny,“ vzpomíná v rozhovoru pro magazín Q.

Jestliže se o Laně Del Rey mluví jako o plakátovém sex symbolu a její stylizace i hudba odkazujé někam do šedesátých let k Nancy Sinatra, muzika Emeli Sandé je stejně čistá a neafektovaná jako srdce, o němž zpívá ve skladbě Heaven.

Tak jako choulení se za mikrofonem v podání Lany Del Rey neznamená automaticky tajuplnost, ani silný a naléhavý vokál soulové zpěvačky Emeli Sandé nemusí poukazovat na manýru. Dobře je to slyšet třeba v sytých, ale přesto křehkých skladbách Where I Sleep nebo Clown. „Zpívám tu o tom, jak je těžké prosadit se, když vás vydavatelství odmítají a vy si přesto stojíte za svým,“ vysvětluje Sandé.

http://www.youtube.com/watch?v=Axh74Cf0qSg

I to je jeden z důvodů, proč je Emelin debut uvěřitelný. Zpracovává na něm témata z bezprostřední blízkosti; vztah s rodiči – otec pochází ze Zambie, matka je Angličanka -, kteří se i přes kupu předsudků vydali studovat vysokou školu (Mountains) anebo se sestrou, pro niž by udělala všechno na světě (Breaking the Law).

Není se tak čemu divit, že „životní čistota“, kterou Emeli do světa hlásá skrze hlas i texty, se nakonec odráží i v aranžích. Z rozchodové Maybe ve stylu zpěvačky Des´ree vyrobily naprogramované smyčce rozplizlý love song, to samé platí i o Suitcase. A River, popová tuctovka se soulovými volánky, by na třičtvrtěhodinové desce vůbec nemusela být.

Nic to ale nemění na tom, že občas není špatné dát šanci i hodným holkám. Deska Our Verison of Events je jednou z nejsympatičtějších alb posledních měsíců už proto, že Sandé si na ní slyšitelně jde za svým. Stejně jako si za svým šla mexická malířka Frida Emeli Sandé - Our Version of EventsKahlo, jejíž portrét má Emeli vytetovaný.  

Emeli Sandé – Our Version of Events
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 48:56
Seznam skladeb: Heaven, My Kind of Love, Where I Sleep, Mountains, Clown, Daddy, Maybe, Suitcase, Breaking the Law, Next To Me, River, Lifetime, Hope, Read All About It

 

Témata:,