Fotoreport: Michal Hrůza se vrátil. Lehce, radostně a bez patosu

Hana-Slivova

Když se před osmi měsíci prohnala médii zpráva, že Michal Hrůza leží s poraněním mozku v bezvědomí v nemocnici, jen málokdo by si vsadil, že dneska bude stát s kapelou na pódiu. Doktoři jsou ale naštěstí mocní, vůle velká a Hrůza se i přes přetrvávající problémy s krátkodobou pamětí postavil s kytarou za mikrofon. První koncert po zranění dopadl dobře. I díky tomu, že radost z návratu zpěvák fanouškům poslal hudbou, nikoliv srdceryvnými proslovy.

Včerejší koncert v pražském Foru Karlín znamenal pro Michala Hrůzu první velké vystoupení po loňském úrazu hlavy. Jeho příběh (první zpráva o neštěstí je tady) skončil dnešní optikou jako happyend, a ty někdy nemívají daleko ke kýči. Na patos ani na velká slova ale naštěstí nedošlo, Hrůza se svou Kapelou Hrůzy odehrál – což bylo na celém comebackovém večeru nejsympatičtější – vlastně úplně obyčejný koncert. Že není všechno jako dřív napovídal snad jen hudebníkův kratší sestřih, čtecí zařízení („mám problém s pamětí a ještě neumím všechny texty“) a srdíčka s nápisem Děkujeme a Vítejte zpátky, které třímala část publika.

Už od prvních tónů Bílé velryby bylo nicméně jasné, že tahle show pojede. Hrůza intonoval i hrál s jistotou a lehkostí, šetřil slova, mezi písničkami jen občas prohodil pár vtipů. Fanoušci měli radost a jejich podpora a vstřícné reakce na každé rozpoznané intro byly samozřejmě dojemné.

Michal Hrůza s Klárou Vytiskovou ve Foru Karlín/Filip Blažek

Když je řeč o podpoře, je třeba zmínit hlavně Hrůzovy ohlášené hosty – kamarády. Přátelská objetí, plácnutí na důkaz party a polibky – s hlavní postavou večera se nevítali nijak teatrálně. Důležitou emoci vložil každý podle svého naturelu až do vlastního vystoupení.

Xindl X si jako společnou píseň vybral Katamarán a zahrál si v ní na mandolínu, Michal Malátný se mihnul v hitovce Ready Kirken Zejtra mám. O nejsilnější moment se postarala zpěvačka Toxique Klára Vytisková. Nečekaně se zjevila uprostřed publika, odkud klidně a bez jediného afektu zpívala směrem k Hrůzovi svůj part duetu z filmu Venuše. Jsem tady, ty jsi tam, jen ležím, poslouchám, klid mezi planetami, rozdíly mezi námi – jestli měl včera někdo na krajíčku, muselo to být v téhle chvíli. Anebo snad v pětiminutovce, kdy Aneta Langerová nechala Hrůzu odpočinout a sama s kytarou dala Vodu živou, již pro ni zpěvák před jedenácti lety napsal?

Popové best of zakončil David Koller: nejdřív usedl za bicí, pak s chlapáckou energií sobě vlastní zahrál spolu s Michalem Pelantem hit Lucie Černí andělé. Tak trochu estrádní číslo Anny K, která si před několika lety sama prošla bojem o život a jako duet zvolila Kovbojskou Lenky Dusilové, ale mohla dramaturgie koncertu vynechat. Stejně jako zadní projekce; Hrůzův civilní hlas, texty i vystupování není třeba ilustrovat ani ředit malůvkami domů, rybiček či silnic.

Došlo i na sníh ve Sněhulákovi, konfety při Jsi má baletka co tančí a ohnivou oponu po Zakázaném uvolnění, ani tahle velkolepost ale nijak nezkazila dojem ze sympaticky střídmého a radostného koncertního návratu. Skoro, jako kdyby se nic nestalo. A to je před dalšími letošními vystoupeními Michala Hrůzy dobrá zpráva.

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy
Hosté: Xindl X, Anna K, Michal Malátný, David Koller a Michal Pelant, Klára Vytisková, Aneta Langerová, Adam Jánošík
Praha, Forum Karlín, 19. března 2015

Témata: