Votvírák (v)otevřel dveře i hvězdám českého popu


Největší český hudební festival Votvírák se na letišti Boží Dar v Milovicích u Prahy konal letos už potřetí. Od ostatních hudebních festivalů se tento ročník odlišuje netradiční dramaturgií: hlavní stage v pátek večer nabídla hvězdy české popové scény včetně Lucie Bílé, skupiny Lunetic a Michala Davida.

Největším lákadlem Votvíráku je vstup zdarma, což každoročně přivábí početné publikum různorodého složení; letos se počet návštěvníků vyšplhal na 106 tisíc. Z pestrého programu si vybral snad každý, festival nabídl na čtyřech pódiích přes 800 účinkujících všech možných žánrů. Vystoupily české a slovenské popové ikony, rockové stálice, folkoví písničkáři, punkové kapely, rapeři, zazněla i world music, ska, dance nebo muzikály.

Pátek 12. června

Hudební nadšenci se začali sjíždět do Milovic už v pátek po poledni, kolem druhé hodiny začínal program na všech čtyřech stageích. Počasí si rozmarně pohrávalo s jejich dobrou náladou a měnilo se každou půlhodinu. Silný vítr rozháněl těžké mraky a dával šanci i sluníčku; přesto jsme během pátku minimálně desetkrát zmokli. Hlavně večer byla vlezlá zima, ale objevila se i na úchvatná duha a krásný západ slunce.Na Impuls stagei to vypadalo na dámskou jízdu. Po mladPavel a Kuba krotí frisbee na hlavním stagi na Votvírákuičké Emmě zazpívala své hity ve francouzštině Iva Frühlingová, velký úspěch u převážně mladého publika sklidila energická Ewa Farna. Potom se dámská jízda stočila trochu punkovým směrem a zahrála dívčí emo kapela Season Crack (jejich bubeník snad promine). K hlavnímu pódiu přilákala početnější publikum až jižanskárocková klasika s bluesovými kořeny Žlutý pes. Ondřej Hejma stále zpívá velmi dobře a jeho kapele to šlape, hitovky jako Indiánsnká dýmka míru nebo Modrá je dobrá publikum roztančily. Na Žlutého psa navázaly – i když s nejlepšími lety daleko za sebou – ostravské Buty s Radkem Pastrňákem. Kapela neponechala nic náhodě a zahrála průřez hitovkami, zazněly Jednou ráno nebo Mám jednu ruku dlouhou. Téměř magicky zněla  jedna z nejstarších písniček skupiny Tramtárie, jejíž text dobře korespondoval s mraky, které se v tu chvíli honily nad areálem.
Odpolední program také zpestřili hráči freestyle frisbee, kteří v barvách Koule.cz na pódiu předváděli nejrůznější triky s plastovým frisbee. Talíř roztočili na prstu, posílali si ho po hrudi, předvedli také synchronizovanou "žonglérskou" sestavu. V jejich show, kterou zopakovali i v sobotu,  jim nezabránil ani vítr, který se areálem nemilosrdně proháněl.

Podívejte se, jak Lucie Bílá zpívá Štěstí je krásná věc

Lucie BíláMezi největší překvapení Votvíráku a letních festivalů vůbec se zařadila Lucie Bílá, mnohanásobná Česká Slavice. Na open air festivalu vystupovala poprvé, publikum ale okamžitě strhla svou živelností a bezprostředností. Spolu s kapelou Petra Maláska předvedla hudební kvalitu složenou ze starších písní jako Láska je láska i novějších kusů. "Byla mi strašná zima, až mi šla pára od pusy, ale užila jsem si to," řekla zpěvačka, která zahájila koncert se zpožděním. Po prudkému lijáku se totiž musela vysoušet hlavní scéna.
Následoval nejvíce diskutovaný koncert někdejšího fenoménu, skupiny Lunetic, která se po deseti letech rozhodla pro comeback. Kluci byli mile překvapeni, jak pozitivně na ně velmi početný dav lidí reagoval a zpíval s nimi staré hity Chtěl bych tě líbat a Máma. To ovšem nic nemění na faktu, že pěvecky bylo jejich vystoupení slabé (i proto, že hlavní tahoun Vašek se omlouval pro hlasovou indispozici).
Michal David
potom rozezpíval a roztancoval mnohatisícové publikum, které si přišlo zavzpomínat na dávné časy s hity Nonstop, Discopříběh nebo Céčka. Kdo neměl náladu nebo žaludek na takovou porci popu, mohl se přesunout k vedlejším pódiím, kde řádil Vilém Čok nebo hiphopeři Pio Squad.

Sobota 13. června

V sobotu nebylo po černé obloze ani památky, počasí nemělo chybu, celý den svítilo sluníčko. Pěkné počasí v kombinaci s nulovým vstupným přilákalo nové davy lidí, areál se zaplnil a večer už byl skoro problém prodírat se mezi lidmi od jednoho pódia k druhému. Skvělou atmosféru nastartovali už v půl třetí odpoledne Skyline. Marka Rybin (ex-zpěvačka Gaia Mesiah) spolu s MC´s Jacobem a Nu C dokázali přenést svoji neskutečnou energii i na publikum.

On-line reportáž z festivalu si můžete přečíst na hlavní stránce Koule.cz

HODNOCENÍ FESTIVALU:

Překvapení festivalu – 90 %
* Lucie Bílá díky skvělému výkonu a noblese
* Skyline díky energii a bezvadné atmosféře už v odpoledních hodinách
* publikum za vřelé přijetí kapely Lunetic
Propadák festivalu – 20 %
* UDG kvůli nedomyšlené rebelii
* Lunetic kvůli jejich pěveckému výkonu
* nedostatek odpadních košů, toi toi budek a stánků s pivem (fronty)
Pivo a ostatní nápoje – 70 %
Občerstvení – 90 %
Stanové městečko a zábava – 90 %
Toi toiky a čistota – 50 %
Počasí – 70 %

Celkový dojem – 80 %

Impuls stage byla v sobotu odpoledne ve znamení punku – hrála Dukla Vozovna, Totální nasazení a Volant. U Coca Cola stage se vyžívali rockeři u Alkeholu, Harleje nebo Debill Heads, bezkonkurenčně nejpočetnější publikum měli Škwoři. O menší skandál se postarala rocková kapela UDG, jejíž bubeník, jen v trenýrkách a kravatě, vyburcoval publikum, aby vylezlo na prodloužené pódium. Rozdováděný dav ale potom nebyl schopen ukočírovat, a když pod značnou vahou začalo hrozit zřícení pódia, museli zasáhnout organizátoři a koncert předčasně ukončit. Za zmínku určitě stojí i povedený koncert ska kapely Sto zvířat, u kterého si fanynky vynutily přídavek tím, že na pódiu přistály hned tři podprsenky. Vrcholem večera byly skupiny Monkey Business a Wohnout. O zpestření se postaral Matěj Ruppert svou nahotou: svlékl si fialový oblek a plival oheň, členové kapely Wohnout zase zatančili v baleťáckých sukýnkách.

Dobrý Budvar za 32 Kč tekl proudem, škoda jen, že jsme si nemohli vybrat z většího množství alko i nealkoholických nápojů – monopol jedné firmy byl znát. V sobotu se pak začaly tvořit fronty, na pivo se čekalo i půl hodiny.
Zázemí pro návštěvníky bylo dobře připravené, parkoviště (250 Kč za auto) i stanové městečko dostatečně prostorné, občerstvení pestré, na výběr byly steaky i vegetariánská kuchyně. Kromě typicky české se ochutnávaly i čínské nebo indické speciality. Sobotní nápor návštěvníků ale nezvládal malý počet odpadkových košů, u toi toi budek se tvořily nepříjemné fronty (velké plus – pro dámy byly k dispozici dobře udržované Kotex budky).
Votvírák nabídl i jinou zábavu než je muzika. Adrenalinoví nadšenci skákali bungee jumping nebo zkoušeli různé nebezpečně vypadající pouťové atrakce. Kdo se nabažil hudby, mohl se odreagovat v provizorním letním kině, nechat se tetovat, nakupovat značkové oblečení nebo stříbro a různé doplňky. Velkou výhodou byl prodej vstupenek na ostatní festivaly a koncerty se slevou až 80 %; nekonečná fronta signalizovala velký zájem.  

Témata: