Zemřel britský kameraman Slocombe, který natočil Indianu Jonese

Redakce

Ve věku 103 let zemřel v Londýně britský kameraman Douglas Slocombe. Jako mladý natočil v roce 1939 invazi nacistů do Polska, později proslul mimo jiné spoluprací se Stevenem Spielbergem na trilogii Indiana Jones.

Kameramanova dcera Georgina Slocombe uvedla, že její otec zemřel v londýnské nemocnici, kam byl v lednu převezen po pádu, který u něj vyvolal sérii zdravotních komplikací. Slocombe patřil k neuznávanějším britským kameramanům.

Natočil 80 filmů a spolupracoval s takovými režiséry, jako byli George Cukor, John Huston, Norman Jewison a Roman Polanski. „Dougie Slocombe pracoval s lehkostí a nadšením, natáčení filmů ho nesmírně bavilo,“ prohlásil režisér Spielberg.

„Před kamerou ztvárnil Indianu Jonese Harrison Ford, ale v zákulisí byl mým hrdinou Dougie se svým týmem,“ dodal.

Slocombe se narodil v Londýně, vyrůstal ve Francii. Třikrát byl nominován na Oscaratřikrát získal cenu Britské akademie filmového a televizního umění za snímky Sluha (1963), Velký Gatsby (1974) a Julie (1977). Asociace britských kameramanů mu v roce 1995 udělila cenu za celoživotní přínos filmu.

Na počátku své kariéry Slocombe točil jako kameraman filmové týdeníky. Jeho záběry ze začátku druhé světové války v Polsku využil Herbert Kline v dokumentu Lights Out in Europe.

Po válce se stal dvorním kameramanem Ealing Studios a poté u CinemaScope. „Většina kameramanů se snaží vyvinout nějakou techniku a pak ji na vše aplikují,“ řekl jednou Slocombe. „Já ale trpím špatnou pamětí a nikdy jsem si nepamatoval, jak jsem co dělal, takže jsem mohl vždy k danému filmu přistupovat nově. Zjistil jsem, že jsem schopen měnit techniky film od filmu,“ dodal.

Se Spielbergem natočil některé scény pro film Blízká setkání třetího druhu a již zmíněnou trilogii Indiana Jones (Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a Chrám zkázy, Indiana Jones a Poslední křížová výprava). Na nejnovějším snímku o Indiana Jonesovi z roku 2008 (Indiana Jones a Království křišťálové lebky) se Slocombe již nepodílel.

Zemřel americký herec Abe Vigoda známý z Coppolova Kmotra

Zemřela Jaroslava Hanušová