5 psích zdravotních problémů, které většinou nejsou tak vážné, jak se mohou zdát

Pavla Gabrhelíková

Poctiví páníčci, stejně jako poctiví rodiče, panikaří při každém náznaku choroby svého miláčka. Někdy to ale není zas tak horké. Podívejte se, které zdravotní komplikace možná na začátku vypadají tragicky, ale ve skutečnosti nejde o nic závažného.

  1. Krátkodobé kulhání. I pejsky někdy bolí nožičky, tak třeba začnou kulhat. Ale jde jen drobnou výchylku svalstva nebo kostry. I vy si občas přeležíte nohu a nic to neznamená. Buďte pozorní a až když kulhání trvá déle, vyrazte k veterináři.
  2. Červíci. Pokud vidíte ve stolici něco jako kousek rýže nebo opravdu velkou žížalu, váš pes v sobě má tasemnice a okamžitě musíte na veterinu. Je to nechutné a pro něj obzvlášť nepříjemné, ale o žádnou neléčitelnou chorobu se nejedná. Psa vám odčerví a zůstane bez následků.
  3. Papilomy. Výrůstky v podobě malých „květáčků“ postihují převážně mladé psy. Mají je v tlamě, na jazyku, měkkém patře, pyscích nebo rohovce a očních víčkách. Většinou samy zmizí. Jsou ale velmi nakažlivé, takže pokud máte doma více psů, navštivte veterinu.
  4. Histiocytom. Malé, začervenalé hrudky, nejčastěji na krku, uších, končetinách a hlavě jsou nezhoubné nádory. Skládají se z histiocytů, kožního tuku a vaziva. V drtivé většině případů nejsou zhoubné, ale pokud je má váš pes už déle nebo se zvětšují, raději zajeďte na veterinu.
  5. Lupus. Chronické autoimunní onemocnění dělící se do dvou skupin, z nichž jedno je nezhoubné, druhé poškozuje klouby, orgány, ledviny a další. Jen v málo případech se potvrdí druhá varianta, proto je nejpravděpodobnější, že váš pes má první verzi projevující se šupinatou kůží nebo ztrátou pigmentu. Dá se poměrně snadno vyléčit vhodnou kombinací léků.