5 nejčastější psích problémů s kůží

Pavla Gabrhelíková

Ani pejskům se problémy s kůží nevyhýbají. Obzvlášť v době přešlechtěných plemen je problémů se srstí víc a víc. Přečtěte si tyto základní informace a buďte chytřejší, kdyby to potkalo i vašeho pejska.

  1. Svědivá kůže. Oficiální název je pruritus a způsobuje psovi velké trable. Důsledkem mohou být i vykousaná nebo vyškrábaná holá místa. Některým psům z neustálého škrábání může dokonce přeskočit.
  2. Alergie. Ale co svědění způsobuje? Může to být jedna z těchto tří věcí: blechy, prostředí, kde pes žije, a alergie na jídlo. Že je svědí bleší pokousání, to je jasné. Psi ale navíc mohou trpět alergií na pyl nebo trávy, stejně jako lidé. Mohou být alergičtí i na některé druhy masa, případně granulí.
  3. Bakteriální infekce. Pokud veterinář vyloučí svědění ze tří výše uvedených důvodů, má váš pes infekci. Psovi se pak dělají ošklivé a bolestivé boláky.
  4. Vypadávání srsti. To způsobuje například Demodex. To je takový parazit, který žije pod kůží psa. Často jí trpí psi, kteří mají víc bílé srsti než té zabarvené. Vypadávání chlupů může signalizovat i poruchu štítné žlázy nebo nadledvinek. Nevyplatí se to ignorovat.
  5. Potřeba mastných kyselin. Srst a kůže psa je stejně jako u lidí nejlepším ukazatelem zdraví psa. Pokud má matnou a na dotek nepříjemnou srst (vzhledem k plemeni, samozřejmě, drsnosrstý jezevčí má mít hrubou srst), chybí mu omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Většinou stačí do jídla přidávat třeba lososový olej.