Jaký je nejsilnější alkohol?

David Šohaj

Občas to až vypadá, že alkohol v menší (nebo i větší míře) patří k našemu národnímu sportu. Ale žerty a podobné úvahy stranou. Objev alkoholu během mnoha generací změnil lidskou společnost k nepoznání – nebudeme tady hodnotit, jestli se jednalo v zásadě jen o negativní dopad a úpadek., o tom si každý už musí udělat obrázek sám. Pojďme se podívat na pár světových rekordmanů – ne z řad pijanů, ale z regálů s alkoholem. Rázem si dost možná uvědomíme, že to, co průměrný Čech bude pokládat za dost silnou „kávu“, by jinde mohlo fungovat možná tak na zahřívací kolečko. Ale pozor, tenhle článek vás určitě nemá utvrdit v tom, že vlastně pijete (nebo nepijete) málo.

Eesti Piiritus (Estonia Spirit) – 96.6 %

Tato alkoholická lahůdka už podle názvu pochází z malého baltského státu jménem Estonsko. Seveřané si holt potrpí na kvalitu. I když v tomto směru bychom jim klidně odpustili přehnanou pečlivost. Stejně jako i v ostatních zemích bývalého Sovětského svazu ale zřejmě místní obyvatelé moc dobře vědí, jak se s alkoholem vypořádat. Estonsko je pro turisty velmi oblíbenou a vyhledávanou destinací. Je zde totiž stále o poznání levnější alkohol než třeba v sousedním Švédsku či Finsku. A ano, jejich likér Eesti Piritus se objevil i v Guinessově knize rekordů. Nápoj vzniknul v roce 1938 a dodnes platí za nejsilnější ze sériově vyráběný alkoholů všech dob. Tehdy měl prý až 98 % alkoholu. Dnes už tedy „jen“ 96,6 %.

Cocoroco – 96%

Na druhém místě v našem žebříčku siláků je tento bolivijský destilát. Není to ale žádné druhořadé béčko, je jen o pár desetin procent slabší než vítěz. Nápoj je destilovaný z cukrové třtiny a obvykle se prodává ve středně velké plechovce. V mnoha zemích je Cocoroco úředně zakázáno a ani se nelze moc divit. Hned vedle Bolívie se nachází například Chile, kde nesmí být prodáván žádný alkoholický nápoj s více než 55 procenty alkoholu.

Spirytus Rektyfikowany – 96%

Jsme už u třetího místa – a stále neslábneme. Na tuto pozici se kvalifikoval Spirytus s 96 % alkoholu. Pochází z Polska a není vůbec jediným rekordmanem u našich sousedů. Polák rovněž drží historicky nejvyšší obsah alkoholu naměřeného v krvi jediného člověka. Pokud jde o tenhle destilát, jedná se o velmi silnou vodku vyrobenou z obilí. No, vypadá to, že naši sousedé jsou v alkoholismu přece jen o spoustu kroků před námi. Pár panáků téhle pochoutky by nás nejspíš okamžitě poslalo k zemi nebo rovnou pod ni…

Everclear – 95%

A pro změnu tady máme jednu opravdovou ohnivou vodu přímo ze středu Ameriky. Nápoj jménem Everclear se vyrábí z kukuřice a dosahuje úctyhodných 95% alkoholu. Rozhodně nic pro slabší nátury.

Bruichladdich X4 – 92%

Tahle skotská single malt obsahuje 92% alkoholu a jedná se zcela jistě o nejsilnější nápoj svého druhu na světě. Destiluje se nejméně čtyřikrát. Své největší slávy se tahle pochoutka dočkala v době, kdy s ní britská televizní stanice BBC natankovala auto. Podívejte se na toto dokumentární video. Pokud tohle dokáže s autem, co asi udělá s našimi játry? A přitom je až na pátém místě v síni rekordmanů…