5 varovných znamení, že jste se seznámili se zlým člověkem, který by vám mohl ublížit

Eva Vogelová

Zlého a vypočítavého člověka nepoznáte hned při prvním setkání. Může to trvat měsíce nebo roky, než zjistíte, co je opravdu zač. Nejlepší by bylo, kdybyste ho prokoukli včas, dokud vám ještě nijak neublížil. Víme, podle čeho poznáte, že člověk, se kterým se stýkáte, je zlý.

  1. Přeje neštěstí ostatním lidem

Seznámili jste se s někým, kdo přeje lidem neštěstí? Například… Během konverzace se váš nový známý zmínil o svém bývalém protějšku, se kterým rozešel. Náhodou zjistil, že mu další partnerství nevyšlo. Mnul si ruce a vyloženě tvrdil, že si stejně nic jiného nezasloužil? Náhodně se s vámi mohl bavit i o nějaké nedávné nešťastné události, během které se někomu něco stalo. Odezva byla opět podobná, tvrdil, že si to ti lidé zasloužili. Pokud jste si u něj všimli podobných reakcí na určité příhody, měli byste zbystřit. Jednou by totiž mohl neštěstí přát i vám.

  1. Lže, kudy chodí

Zjistili jste, že vám váš známý několikrát lhal o podstatných věcech? Lhaní je součást manipulace. Chtěl vás dostat na místo, kde vás potřeboval mít. Vše dělal ve svůj prospěch. Nedávejte mu druhou šanci, i kdyby na kolenou prosil.

  1. Leze vám do zadku

To, že vám váš známý či kamarád leze do zadku, poznáte velmi snadno. Neustále vás chválí, dává vám dárečky, všechno vám platí. Chová se úlisně. Mluví o sobě jako o nejschopnějším člověku na světě. Nikdy o sobě neřekne ani jednu negativní věc a nesvěří se ani s malým problém. Pokud spolu pracujete, snaží se vám být pořád na očích a dělat co nejvíce práce. Nejspíš s vámi má nějaké plány a snaží se vás využít. Rozhodně to nedělá z dobroty srdce, ale jen kvůli sobě.

  1. Snaží se na vás shodit vinu

Váš známý či kamarád něco špatného provedl a snaží se udělat viníka z vás, ačkoliv ví, že jím nejste. Může jít o nějaký problém v práci, u kterého nelze jasně prokázat viníka. Bojí se, že ostatní zjistí, že to udělal on, a tak se to jednoduše snaží hodit na vás (či na někoho jiného). V tomto případě nejspíš nelze jednoznačně říct, že jde vyloženě o zlého člověka. Možná je jen zbabělý a ovládaný strachem z neúspěchu. To ho však neomlouvá. Měli byste se od něj raději držet dál, protože by vás mohl dostat zase do maléru.

  1. Citově vás vydírá

Citového vydírání si nemusíte hned všimnout. Jde o cílenou manipulaci, během které se snaží vyděrači dosáhnout svého. Nemusí jít o nic zásadního, ale může to dělat často a bude vás to dostávat do úzkých. Nebudete si jistí, zda máte jednat podle svého uvážení, nebo přistoupit na jeho hru. Začíná to poměrně nevinně, třeba větou: Buď zítra přijedeš, nebo ti nedám ten dárek, co mám pro tebe přichystaný. Může to však skončit něčím mnohem horším. Určitě se nechcete dočkat situace, kdy vám bude tvrdit, že buď opětujete jeho lásku, nebo skočí z okna. Vydírání má různé podoby, vždy ho však poznáte podle slov: buď uděláš tohle, nebo já tohle.