Proč má většina inteligentních lidí málo přátel?

Eva Vogelová

Spousta inteligentních bytostí se vyhýbá velkému množství lidí. Proč?

Vědí, kteří lidé jsou jejich skuteční přátelé

Inteligentní lidé nemají desítky přátel, jejich kamarády byste spočítali na prstech jedné ruky. Nechtějí kolem sebe vytvářet velkou síť lidí. Stačí jim dva opravdoví přátelé, na které se můžou spolehnout. Mohou za nimi kdykoliv přijít pro pomoc a říct jim o sobě všechno. S dobrými přáteli budují vztahy roky, vnímají je jako svoji rodinu. Vědí, že nelze budovat blízký vztah s dvaceti lidmi naráz.

Někteří lidé je nemají rádi, protože si na nic nehrají

Inteligentní lidé nemají potřebu se přetvařovat. Nechybí jim většinou zdravé sebevědomí a nechtějí plýtvat energií, aby ze sebe dělali někoho, kým nejsou. Nebojí se projevit vlastní názor, který jde proti proudu. To může některé odradit, což může být jeden z důvodů, proč k nim mnoho lidí nechová příliš velké sympatie. Když se se svým postojem odchýlí od většiny, rozhodně nebudou ve společnosti oblíbení, takže některé od sebe poměrně snadno odradí. Někoho můžou od sebe odehnat tím, že jsou sví a věří si, což jim mohou mnozí závidět a kvůli tomu je nenávidět.

Věnují hodně času svým cílům

Inteligentní lidé berou svůj život do vlastních rukou. Chápou, že nikdo jim nic zadarmo nedá. Úspěch se dá vybudovat často pouze náročnou prací a sebezapřením. Chtějí se někam posunout. Kdyby jejich život byl jen jedna velká rutina bez vývoje, cítili by se nešťastní. Takže na blbnutí s ostatními prostě nemají čas.

Spoléhají hlavně sami na sebe

Snaží se všechny překážky zvládnout sami. Vědí, že je to posílí. Spoléhat se na ostatní se nemusí vyplatit. Vždycky je lepší, když překážky dokáže člověk zvládnout sám. Inteligentní lidé ve svém životě moc lidí nepotřebují, protože si většinu svých potíží řeší sami, ačkoliv by někdy pomoc opravdu potřebovali.

Nemají rádi konflikty

Inteligentní lidé se vědomě vyhýbají konfliktům, snaží se zachovat klid a držet se dál od těch, kteří zbytečně vyvolávají konflikty. Dohady o maličkostech jim přijdou naprosto zbytečné. Často raději mlčí, než aby se pustili do nesmyslné hádky, která je prakticky o ničem. To je další důvod, proč se straní velkému množství lidí. Čím méně budou v kontaktu s různými lidmi, tím méně hádek je čeká.

Trávení času u baru jim přijde zbytečné

Pít každý víkend alkohol s opilými kamarády jim nepřipadá smysluplné trávení volného času. Raději se odreagují zhlédnutím filmu nebo přečtením knihy. Pokud se chtějí opít, pozvou své dva kamarády a udělají to doma. Nemají potřebu se pohybovat v prostředí, kde je zápach, hluk a spousty lidí. Chtějí trávit čas hlavně s těmi, které mají opravdu rádi. Na ostatních lidech jim už tolik nezáleží.