Chcete psa z útulku? Tady je 7 věcí, které byste měli vzít v úvahu, než to uděláte

Pavla Gabrhelíková

Vzít si malého rošťáka z útulku je záslužný čin. Ale ještě předtím, než dáte některému z pejsků v kotci domov, zvažte několik věcí. Pokud výběr uspěcháte, budete nešťastní vy i pes.

  1. Rozmyslete si, co vlastně chcete. Doporučujeme napsat si starý dobrý seznam. Co vlastně u psa z útulku hledáte? Co je nejhlavnější? Aby měl rád děti? Aby byl klidný? Aby byl skladný? Aby s vámi ušel túru podél Uralu? Vzhled je vždycky až na posledním místě, na to pamatujte.
  2. Nerozhodujte se podle plemene. Myslíte, že povahu psa odhadnete při scrollování webovou stránkou útulku? To sotva! Nalezenečci sice mívají zlaté srdce, ale musíte je vidět na vlastní oči. Jack russel je tam klidný mazílek, stejně jako se z mopse stane krvežíznivá potvora.
  3. Vezměte ho na procházku. Ani za mřížemi kotce nezjistíte o psovi všechno. Pujčte si vodítko, vezměte ho ven, hrajte si, sledujte, jak se chová k cizím psům, lidem, dětem, jestli je to divoch nebo gaučák.
  4. Neuspěchejte to. Jasně, většinou vám vysněný pes padne hned do oka. Jenomže je to jak s první láskou: dopadá to katastrofou. Dejte si čas na rozmyšlenou, zvažte všechna pro a proti, neuspěchejte to.
  5. Pokud chodíte do práce, neberte si štěně. Štěně je sice super, jenomže takový tříletý pejsek už má dělání blbostí za sebou a stačí mu teplý pelech, plná miska a třikrát ven před barák vyčůrat. Štěně musíte socializovat, vychovávat, venčit i krmit několikrát denně. Nepřeceňujte své možnosti, budete toho litovat.
  6. Okamžitě na veterinu. V útulcích sice bývají zodpovědní, ale ne vždy a ne všude. Adoptanta proto jako první odvezte k veterináři na krevní testy a zdravotní prohlídku. Můžete odhalit, že jste si neodvezli březí fenu nebo psa alergika.
  7. Vymezte hranice. Noví majitelé chtějí pejskům z útulku vynahradit vše, co jim za mřížemi chybělo. Pak jim pes přeroste přes hlavu a mají doma ještě větší bugr, než kdyby špatně vychovali štěně. Naučte psa, že jídlo je pravidelně jednou denně (žádné krmení od stolu), na spaní má vlastní pelech (ne vaši postel) a hračky jsou za odměnu. Pokud jste se rozhodli pro většího psa nebo temperamentní plemeno, doporučujeme navštívit cvičák.