6 důvodů, proč vaše kočka slintá

Pavla Gabrhelíková

Jako by nestačilo, že předou, hnětou a pouštějí chlupy. Oni si ještě i slintají! Nemusí jít o nic vážného, ale někdy je slintání symptomem vážného poranění nebo nemoci.

  1. Bolest v tlamičce. Nejčastější příčinnou je nějaké zranění v ústní dutině. Kočka není schopná polykat, protože ji to bolí, a tak sliny tečou ven. Může jít o vřídek, problém s jazykem i o zhoubný nádor.
  2. Spolkla něco jedovatého. V tomto případě jí začnou slzet i oči. Toxiny ve škodlivé “potravě” poškozují zubní tkáň a to nutí kočky k nadměrné produkci slin.
  3. Cizí těleso v jícnu. Když kočce něco uvízne v jícnu, sliny nemají kudy odtékat, proto se nahromadí a pak vytečou na vás.
  4. Reakce na léky. Každá kočka na léčbu reaguje jinak. A jako se objevují vedlejší účinky u lidí, může se tak stát i u koček.
  5. Porucha žaluku, ledvin nebo jater. V tomto případě kočka ani tak neslintá, ale spíš se jí dělají bublinky u tlamičky.
  6. Šťastná i nervózní. Ale nemusí to být nic tak fatálního. Kočky nadměrně produkují sliny i v případě, že si užívají vaše drbání nebo tehdy, kdy jsou nervózní z cizího prostředí. Pokud takto reaguje na silnější emoce, zjisíte většinou, už když je kotě. Pokud ale začne slintat z ničeho nic, je to důvod k obavám.