5 způsobů, jak napravit rozbité manželství, než bude pozdě

Eva Vogelová

Manželství není vždy procházka růžovým sadem, mohou se v něm vyskytnout dlouhodobé potíže. Musíte je začít řešit, dokud ještě není pozdě. Poradíme vám, jak prakticky svůj vztah s protějškem utužit.

  1. Mějte maximální trpělivost

Pokud opravdu stojíte o záchranu manželství, budete muset zatnout zuby. Promluvte si se svojí polovičkou a dohodněte se, že k sobě budete tolerantní. Když se bude schylovat k hádce, zadržte ji. Možná budete chtít na svého partnera křičet, ale raději to vydržte. Hádky všechno jen zhoršují. Pokud spolu nedokážete mluvit v klidu, raději odejděte do jiné místnost a uklidněte se. Začnete komunikaci znovu, až si budete jistí, že na sebe nebudete nepříjemní. Dohodnout se bez hádek je základem úspěchu. Snažte se být ke svému protějšku shovívaví i ve chvíli, kdy zase udělá něco, co vás dopálí. Noste v kapse třeba míček, který budete v takových chvílích mačkat. Svůj vztek si pak vybijte jiným způsobem, třeba sportem.

  1. Vzpomínejte na chvíle, kdy vám spolu bylo dobře

Sedněte si spolu a povídejte si o chvílích, kdy vám spolu bylo dobře. Domluvte se, že nebudete mluvit o žádných starostech, a když se vám do hovoru zamotá něco nepříjemného, změňte téma nebo přestaňte mluvit. Když si vzpomenete na okamžiky, kdy jste spolu byli šťastní, přitáhne vás to k sobě. Možná si uvědomíte, že se máte pořád ještě rádi. Říkejte si, co se vám na sobě navzájem líbí. Oceňujte své vlastnosti a dovednosti. Pokud si už v tu chvíli nebudete mít co říct, završte hezkou chvíli zhlédnutím vašeho oblíbeného filmu. Praktikujte tento způsob konverzace alespoň dvakrát týdně. Pokud už vyčerpáte všechny dobré vlastnosti a příjemně prožité chvíle, mluvte o věcech, které v životě máte rádi. Podmínkou je, že vždy půjde jen o pozitivní věci. Tímto způsobem se spolu postupně naučíte zase normálně konverzovat.

  1. Překvapujte se

Udělejte něco, co by od vás váš protějšek vůbec nečekal. Nejspíš se často hádáte, házíte na sebe vražedné pohledy nebo spolu vůbec nemluvíte. Všechno, co spolu děláte, je většinou negativní. Zkuste udělat něco neobvyklého. Uvařte svému protějšku oběd, pozvěte ho na večeři, přineste malý dárek, ukliďte celý byt nebo za něj zařiďte nějaké potřebné záležitosti. Jednoduše se pusťte do něčeho, co obvykle nevykonáváte. Partnera to překvapí a dojde mu, že máte snahu vaše manželství napravit. Pokud uvidí snahu z vaší strany, pustí se do toho také.

  1. Změňte své návyky

Vztah vám nefunguje z určitých důvodů, něco se změnilo. Když jste se brali, bylo ještě všechno v pořádku. Možná jste se začali měnit. Chováte se trochu jinak než předtím nebo máte jiné návyky. Pokud víte o něčem, co vašeho partnera na vás štve, změňte to. Nenechávejte to být a pracujte na sobě. Bude to chtít sice vyvinout úsilí, ale za udržení manželství to jistě stojí.

  1. Nevzdávejte to

Není možné, aby se vaše manželství proměnilo ze dne na den. Jde o práci na několik týdnů či měsíců. Nejspíš se nepřestanete hned hádat a neusmíříte se jako mávnutím proutku. Musíte být trpěliví a nevzdávat se hned po prvním neúspěšném pokusu. Pokud se budete oba snažit praktikovat předchozí rady, můžete se společně někam posunout, ale opravdu velkou změnu nečekejte hned.