10 hvězd, které přinesly zahraniční talentové soutěže

josefmartinek

Nedávno jsme se ohlíželi, co přinesly za deset let vysílání talentové soutěže v Česku a na Slovensku. V březnu do Prahy přijede například vítěz předloňského X Factoru James Arthur nebo Chris Daughtry, finalista American Idol, a proto jsme se podívali i na zahraniční jména. V cizině je z čeho vybírat, takže například na Shayna Warda nebo Alexandru Burke se v TOP 10 nedostalo.

Kelly Clarkson

(American Idol 2002, 1. místo)

Zatímco Češi objevili s příchodem fenoménu SuperStar v roce 2004 Anetu Langerovou, v USA už dva roky předtím oslavovali Kelly Clarkson. Energické poprockerce bylo v době jejího triumfu pouhých dvacet, ale popularitu si udržela dodnes, kdy jí táhne na dvaatřicet. Vydala šest studiových alb, naposledy se loni připomněla vánoční deskou Wrapped In Red, která se velmi slušně prodávala. V současnosti však musí kariéru na čas přerušit, protože očekává prvního potomka.

JAK JE TO V ČR: 10 hvězdiček, které přinesly talentové soutěže

 

Leona Lewis

(X Factor UK 2006, 1. místo)

Po vítězství v třetím britském X Factoru vystřelila Leona Lewis raketově nahoru, hned z první desky Spirit se zrodil obrovský hit Bleeding Love, který pro zpěvačku napsal frontman OneRepublic Ryan Tedder. Alba se celosvětově prodalo přes osm milionů kopií a Lewis se díky němu stala první britskou ženou v čele americké albové hitparády po dvaceti letech. S dalšími deskami už ale úspěch postupně klesal a loňskou vánoční kolekci Christmas, with Love si koupilo už jen pár nejvěrnějších fanoušků.

Poslechněte si Leonu Lewis i ostatní v Youradiu

Daughtry

(American Idol 2006, 4. místo)

Chris Daughtry skončil v páté sérii American Idolu na čtvrtém místě, což mu následně pomohlo prorazit se svou kapelou Daughtry. Hned bezejmenný debut se stal trhákem hlavně v Americe, kde se ho prodalo bezmálo pět milionů kopií, a v Americe se dokonce pyšnil titulem nejprodávěnější desky roku 2007. Jak to tak bývá, další alba už se takovou masovou záležitostí nestala, i přesto se rockeři na světové scéně zabydleli a svou loňskou čtvrtou studiovku Baptized (recenze) nám už 16. března přivezou představit do pražského klubu Roxy.

Susan Boyle

(Britain’s Got Talent 2009, 2. místo)

Bude to už pět let, co světem obletělo video, ve kterém antiMiss Susan Boyle předstoupila před porotu soutěže Britain’s Got Talent (u nás vysílané jako Česko Slovensko má talent). Porotci se jí nejprve vysmáli, aby následně po brilatním provedení písničky I Dreamed a Dream šokovaní vstávali ze sedadel. Zpěvačka nakonec skončila druhá, i tak se ale její první deska stala ceslosvětvým prodejním trhákem. Od té doby vydává každý rok album, většinou ale bohužel zpívá jen coververze.

Adam Lambert

(American Idol 2009, 2. místo)

Vítězem osmého ročníku American Idolu se sice stal

.

 

Olly Murs

(X Factor UK 2009, 2. místo)

V Británii se účastníkům talentových soutěží nadmíru daří. Dalším důkazem je Olly Murs, druhý v šesté sezoně tamního X Factoru. Murs vydal zatím tři desky, přičemž ta poslední Right Place, Right Time se setkala s největším úspěchem. Byl na ní i hit Troublemaker s hostujícím rapperem Flo Ridou, jemuž se velmi dařilo také v Česku.

http://www.youtube.com/watch?v=4aQDOUbErNg

Rebecca Ferguson

(X Factor UK 2010, 2. místo)

V britském X Factoru skončila v roce 2010 druhá před One Direction, dnes má Rebecca Ferguson na svém kontě dvě desky, které dosáhly slušných prodejů i recenzí. Ta druhá v pořadí vyšla pod názvem Freedom loni v listopadu. Rebečina síla tkví především v nakřáplém hlasu a zajímavých aranžích na rozhraní soulu a popu.

http://www.youtube.com/watch?v=pUUU5LSbYHA

One Direction

(X Factor UK 2010, 3. místo)

Sedmou sezónu britského X Factoru sice nevyhráli, přesto je účast v talentové soutěži odpíchla k následné velké kariéře. Pětice kluků z Londýna si fanynky získala svým nenáročným veselým poprockem i chlapeckými kukuči. One Direction vydávají novou desku každý rok a Directionerky, jak si jejich fanynky přezdívají, si novou hudbu pořád kupují jako divé. Té loňské Midnight Memories se zatím jen v rodné Británii prodalo už kolem tři čtvrtě milionu kusů. Přečtěte si článek o tom, proč jsou One Direction tak populární.

 

Little Mix

(X Factor UK 2011, 1. místo)

A znovu britský X Factor – za vítězky osmé řady zvolili televizní diváci v roce 2011 holčičí skupinu Little Mix. Té se i po soutěži daří skvěle, obě jejich desky, předloňská DNA a loňská Salute, okupovaly přední příčky prodejních hitparád. Čtveřice dívek navíc zaplnila prázdné místo, které se na hudební scéně v kategorii girl bandů po konci Spice Girls nebo Pussycat Dolls vytvořilo.

http://www.youtube.com/watch?v=RwD4eJGxPc4

James Arthur

(X Factor UK 2012, 1. místo)

V deváté sérii X Factoru na britských ostrovech veškerou konkurenci převálcoval James Arthur, jehož hit Imposible (cover od zpěvačky Shontelle) boural následně hitparády po celém světě, včetně České republiky. Debutovou desku James Arthur vydal loni na podzim, celosvětový úspěch zmíněné předělávky však zatím žádná skladba nezopakovala. Jak to umí rozbalit naživo, ukáže James domácím fanouškům 2. března v pražském Lucerna Music Baru.

 

Témata:,