8 faktů, které jste nevěděli o psím jazyku

Pavla Gabrhelíková

Neprobádaná krajino psí tlamy, co skrýváš? Pojďte zjistit, jaká tajemství skýtá jazyk vašeho mazlíčka aneb co jste o psím jazyku nevěděli.

  1. Někteří psi mají modrý jazyk. Přesněji řečeno plemeno Čau-Čau a Šarpej. Tato dvě plemena pocházejí z Číny a jsou si geneticky podobná. Proto u nich bývá často problém určit podle jazyku jejich zdravotní stav.
  2. Psí jazyk není čistší než lidský. Psi si jazykem čistí a léčí rány, lidská ústa a zranění byste od jejich tlamy ale měli držet dál. Na procházkách mají čumák u výkalů jiných psů i u špinavé země, takže je jejich jazyk plný bakterií.
  3. Nejsou schopni se očistit jazykem. Narozdíl od koček, které mají hrubý jazyk, se psi nedokážou tak dokonale umýt. A většinou ani nemají tu potřebu, prostě zůstanou špinaví, dokud to z nich neopadá. Takže jim musíte pomoct.
  4. Chladí se jazykem. Psi se potí pouze mezi prsty a to k ochlazení nestačí. Potřebují dýchat s otevřenou tlamou s jazykem ven. Pokud jim nasadíte do hromadné dopravy náhubky, ve kterých neotevřou tlamu, hrozí jim přehřátí a smrt.
  5. Psí jazyk ovlivňuje tón jejich štěkotu. Struktura tlamy se podílí na zvuku, který ze psa vyjde. Vše záleží na tom, jak dlouhý a tlustý jazyk má.
  6. Nemají tak citlivé chuťové buňky. Psi mají více chuťových buněk než kočky, ale méně než lidé. Ve zmenšené míře cítí hořkost, sladkost, slanost a kyselost. Ale čich je pro ně důležitější.
  7. Psi jazykem vyjadřují emoce. Jinému psovi jím dávají najevo, že budou kámoši, páníčky oblizují z lásky. Ale pozor, může tak na vás přenést i nějakou chorobu.
  8. Pijí vodu jinak než kočky. Psi srolují jazyk dozadu a udělají z něj korýtko. Tím pak naberou vodu a hodí ji do tlamy. Kočky ale vymrští jazykem kapalinu přední stranou rovnou do tlamičky.