RfP 2013, den 1: Balónky a akrobati na 30 Seconds To Mars

KatarínaStraková

První den devatenáctého ročníku Rock for People ukázal, že letos by většina návštěvníků, jichž do areálu dorazilo skoro dvacet tisíc, mohla odjet spokojená. Náladu nezkazil výpadek proudu při koncertu Bloc Party ani fakt, že i hlavní hvězdy úvodního večera 30 Second To Mars hrály v obřím stanu, jenž letos z bezpečnostních důvodů nahradil druhou otevřenou scénu.

Hudební program na Rock for People s pořadovým číslem devatenáct odstartovaly na Freezone stagi vítězné kapely ze soutěže Šance Muzikus. Početné publikum přilákalo spojení Xindla X s Orchestrem Karla Vlacha, ale i vítězové YouTube festu IAN a Evelynne. Největší zájem byl ale podle očekávání o večerní program: hlavními čísly byly koncerty zpěvačky Amady Palmer a kapel Bloc Party a 30 Seconds to Mars.

Svérázná Američanka Amanda Palmer na první pohled zaujala bezprostředností, s jakou celý koncept vystoupení uchopila. S neoholeným podpaždím, oblečená do průsvitné černé podprsenky a korzetu stejné barvy bez problémů roztleskala několikatisícové publikum, které ji přišlo do vydýchaného prostředí obrovského stanu podpořit.

Hned v úvodu se nebojácně vrhla na zdvižené ruce publika, které ji unesly téměř do poloviny hledištního prostoru a zase zpět na jeviště. Získanou pozornost ale udržela jen velmi krátce. Sama si sice koncert plný coververzí starších či mladších hitů typu Common People od Pulp nebo Creep od Radiohead bezpochyby užila na dvě stě procent, napojení na fanoušky jí ale až na výjimky fungovalo jen zhruba do desáté řady publika.

Poslechněte si Amandu, Bloc Party i 30 Seconds To Mars v Youradiu

Zatímco na vedlejším pódu představoval svou úspěšnou desku The Escapits vítěz ceny Apollo Boris Carloff, do  hlavního stavu se houfovali fanoušci Bloc Party. Škoda, že vystoupení s avizovaným Ghetto Priestem (Massive Attack, Asian Dub Foundation) si Carloff nechal až na konec jinak velmi povedeného setu, protože pod jeho pódiem právě kvůli Bloc Party zůstal jen málokdo.  

Historicky druhé vystoupení Bloc Party, kteří loni vydali desku Four (recenze), ve stanu doprovodily zábavné světelné efekty a také skromné vystupování usměvavého zpěváka Keleho Okereke. Velké nasazení jistila bubenice, jež se navzdory svému éterickému vzezření dokázala opřít do bicích lépe než lecjaký chlap.

Rozhovor s basákem 30 Seconds To Mars

Loňskou festivalovou apokalypsu (zpráva) pak na chvíli připomněl výpadek elektřiny, ovšem ani to kapele nezabránilo, aby koncert vygradovala; v Hradci se jí podařilo ukázat punkovou i písničkářskou (This Modern Love) polohu, v každé se přitom pohybuje naprosto přirozeně. Ani na fanoušcích nebyla změna z outodooru na indoor znát a své oblíbence hnali kupředu od začátku do konce.

Hlavní hvězdou večera a hrdinou všech dívek do dvaceti let se ale stala americká kapela 30 Seconds to Mars v čele s hercem Jaredem Leto, která přivezla novinku Love Lust Faith + Dreams (recenze). Jaredovy svaly, oblečení s velkými průramky, účes ála spasitel a teatrální gesta si do stanu přišlo okouknout jistě více než dvanáct tisíc lidí, další stovky stály venku před velkoplošnou obrazovkou a celý cirkusový spektákl tak mohly sledovat alespoň trochu z odstupu.  

Podívejte se, jaké skladby 30 Seconds To Mars hráli

Půldruhou hodinu, kterou měla kapela k dispozici, frontman Leto využíval převážně k pravdařským proslovům, žádání o zdvižené ruce, případně o svítící displeje telefonů. A také k natáčení materiálu pro svou další nahrávku. Na pódiu se tak kromě akrobatů na trampolíně ocitla i česká vlajka (což venku před velkoplošnou obrazovkou připomínalo hokejové utkání), kamera a spousta barevných balonků. Během koncertu si Jared vytáhl na pódium několik lidí z publika, což vyvolalo vlnu nadšení a fanynkovské hysterie; své by o tom mohla vyprávět fanynka z Hlučína, již Leto po milém přivítání poslal do kouta.

Oproti vystoupení na předloňském Prague City Festivalu (report) si 30 Seconds To Mars nicméně reputaci jednoznačně vylepšili, i proto, že Jared leto neměl problémy s hlasem a ačkoliv se to z počátku nezdálo, skladby ze čtyř řadových alb dostaly v Hradci více prostoru.

Rock for People
Letiště Hradec Králové, 2. července 2013
Hlavní hvězdy: Amanda Palmer, Bloc Party, 30 Seconds To Mars

Témata:, ,